Mensen die op een fiets fietsen

De “Fiets van de Zaak” vanaf 2020, dit is er veranderd!

7% bijtelling voor het leasen van een fiets. Dit maakt het leasen van een fiets vanaf 2020 aantrekkelijker. In dit blog vertellen wij je wat er gaat veranderen en hoe jij hier optimaal van kan profiteren. 

1. Bijtelling voor jouw leasefiets

Tegenwoordig zijn we veel bezig met gezondheid en duurzaamheid. Om de wereld en samenleving nog beter leefbaar te maken.  Vanuit de regering wordt de lease fiets als een belangrijk onderdeel gezien van de oplossing. Hierdoor wordt het leasen van een fiets aantrekkelijker gemaakt voor werknemers. Vanaf 1 januari 2020 betaal je als werknemer maar 7% bijtelling voer je fiets. Je rijdt voor iets meer dan een tientje al een gloednieuwe elektrische fiets! Met deze aanpassing wordt het fietsen naar je werk gestimuleerd. Zo willen ze stimuleren om op de fiets naar je werk te gaan. De nieuwe regelgeving omtrent de lease fiets zet veel bedrijven aan het werk. Wat dit voor jouw organisatie kan betekenen lees je hier. 

2. Geen ingewikkelde registraties of controles

Op dit moment geldt er nog een andere regeling bij het leasen van een fiets. Wanneer je nu een fiets leaset betaal je belasting over iedere kilometer die je privé met de fiets maakt. Dit is niet bij te houden en voor veel mensen een hoge drempel om zakelijke een fiets te leasen. 

3. Zo werkt de bijtelling

Wanneer jij als werknemer een leasefiets tot je beschikking krijgt via jouw werkgever geldt deze bijtelling voor jou. Je kunt zoveel fietsen als je wilt. Zowel zakelijk als privé.  Over de consumentenadviesprijs betaal je 7% bijtelling. 

Wat betekenen deze veranderingen voor jou?

We maken graag een afspraak zodat we kijken wat de fiets voor jouw organisatie kan betekenen.

4. Betaal je bijtelling over accessoires?

Wanneer je een fiets leaset betaal je daar bijtelling over. Je betaalt alleen bijtelling over de fiets, of aan accessoires die aan de fiets vast zitten. Bij het aanschaffen van een regenpak of fietstassen heeft het geen invloed op de bijtelling. Bij een accu-upgrade voor jouw elektrische fiets komt er wel een bedrag boven de consumentenadviesprijs. Het onderhoud van de fiets en de service die bij de fiets zitten als je deze leaset heeft geen invloed op je bijtelling. 

5. Een eigen bijdrage aan jouw lease fiets

Wanneer een werknemer besluit om zelf een bijdrage te leveren, noemen we dit de nettobijdrage van de werknemer. De 7% van de bruto bijtelling zal dan verminderd worden met de nettobijdrage die er geleverd is. De bijtelling zal uiteindelijk nooit onder de 0 euro uitkomen. 

6. De controle op jouw zakelijke lease fiets

Er is geen echte sprake meer van het controleren van het gebruik van je lease fiets.

7. De werknemer is geen eigenaar 

De werknemer wordt nooit de volle 100% eigenaar van de lease fiets. Als de lease fiets van de zaak is blijft de fiets altijd het eigendom van de werkgever. Na de lease periode heeft de werknemer altijd de mogelijkheid om de fiets over te kopen tegen het restbedrag. De werknemer kan ook een nieuwe fiets leasen. 

8. Uit dienst treden met of zonder fiets?

Wanneer een werknemer uit dienst treed moet de fiets terug gegeven worden aan de werkgever. Een uitzondering kan zijn dat werkgever en werknemer hebben afgesproken om de fiets voor een bepaald bedrag over te nemen. Dit bedrag moet de waarde van de fiets zijn, op het moment van de overname. Naast overnamebedrag van de fiets vormt een loonbestanddeel van de werknemer. De werkgever kan dan kiezen om dit als eindheffingsregeling op te nemen en de belasting die hierbij komt kijken voor eigen rekening neemt. 

9. Kiezen voor fietslease of autolease

U hoeft niet te kiezen tussen het leasen van een fiets of een auto van de zaak. Misschien heeft u een auto van de zaak en wilt u ook een leasefiets. Dit kan dus prima. Het doel is uiteindelijk om het voor werknemers interessanter te maken, om in plaats van de hele week met de auto een paar dagen de fiets te pakken.  

10. Toch met de auto, maar die is privé

Wanneer u besluit om toch met de auto naar uw werk te gaan is het toegestaan om de zakelijke kilometervergoeding gewoon te berekenen. Dit is 0,19 cent per gereden kilometer. 

11. Je hebt keuze genoeg

Voor het leasen van een fiets mag je iedere fiets kiezen die je wilt leasen. Denk hierbij aan een gewone stadsfiets, een hybride fiets, een e-bike of een speed-pedelec. Bekijk hier ons aanbod.

Bent u benieuwd wat wij van Fietslease Holland voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op! 

Vragen naar aanleiding van dit blog?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn