De lease fiets van de zaak vanaf 2020

Klever_Bike leasen

Afgelopen drie jaar was de fiets van de zaak vaak niet aantrekkelijk genoeg voor werknemers om hier gebruik van te maken. Dit kwam noodzakelijk door de ingewikkelde berekening bij het privé gebruik van de fiets. Vanaf 1 januari maakt het kabinet de regelgeving duidelijker. Omdat we veel vragen krijgen wat dit voor jou voor invloed heeft een aantal weetjes over de nieuwe fiscale wetgeving.

Zo werkt de fiets van de zaak

Bij het leasen van een fiets komt de fiets net als bij een auto op naam van de werkgever. Hierin zijn drie scenario’s mogelijk: 

1. De werkgever geeft een vergoeding voor de fiets. Dit kan heel de fiets zijn of een gedeelte. 
2. De werkgever faciliteert alleen het traject, de kosten zijn voor de werknemer.
3. De werkgever betaalt de fiets volledig.

Wanneer de werkgever de fiets volledig betaalt en de werknemer hier geen kosten voor in rekening hoeft te nemen scheelt dit de werknemer tot wel 80% van de fiets. De werknemer hoeft alleen bijtelling te betalen. Dit is, afhankelijk van de prijs van de fiets, ongeveer een tientje per maand. 

Bij de eerste twee scenario’s is het mogelijk om een gedeelte van de fiets in te houden op het brutoloon van de werknemer. De werknemer kan hier profiteren tot een bedrag van 40% van de consumentenadviesprijs van de fiets! 

 

Bijtelling op je leasefiets

Fietsen naar het werk wordt steeds meer gestimuleerd. De fiets draagt namelijk bij aan diverse actuele uitdagingen die wij in Nederland hebben. Denk eens aan het fileprobleem, de mobiliteit in grote steden of het milieu. Daarnaast is de gezondheid van werknemers erg belangrijk. Door het stimuleren van fietsen naar het werk hebben werknemers dagelijks hun beweging. De veranderingen vanaf 2020 staan in het teken van eenvoud. Eenvoud geeft immers kracht. Daarom wordt er vanaf 2020 een vast bijtellingspercentage berekend. Dit is 7% van de consumentenadviesprijs wat de consument maandelijks moet betalen. 

Kort gezegd rijdt je voor ongeveer een tientje in de maand een prachtige nieuwe e-bike! 

Kan de werknemer een eigen bijdrage toevoegen aan de lease fiets?

Als werknemer kan je een eigen bijdragen betalen. Bijvoorbeeld om een betere fiets te kopen. De bruto bijtelling van 7% verminderd met de netto bijdrage van de werknemer. Je kan niet een fiets van de zaak hebben en een volledige bijdrage hebben van de werknemer.

  • Als werknemer kan je een eigen bijdrage betalen om een betere fiets te rijden

Moet je bijtelling betalen op accessoires die je aanschaft bij de fiets?

Accessoires zoals fietstassen en regenpakken vallen niet onder de bijtellingsregeling. Dit geldt gewoon als loon en kan je dus gedeeltelijk verwerken met het brutoloon van de werknemer. 
Als een accessoire deel is van de fiets (accu’s bij elektrische fietsen), wordt dit opgeteld bij de consumentenadviesprijs. Een accu-upgrade heeft dus wel invloed op de bijtelling die je betaald over je lease fiets. Onderhoudsbeurten en andere servicepakketten hebben geen invloed op de consumentenadviesprijs.
  • Je betaalt bijtelling over je accu-upgrade, niet over andere acessoires

Voor wat voor fiets geldt de bijtelling?

De bijtelling geld voor elke fiets. Vanaf 1 januari 2020 kan je dus elke soort fiets leasen. Het maakt niet uit of dit een racefiets, mtb, elektrische fiets, speed-pedelec, vouw- of bakfiets is. 

  • Bijtelling geldt voor alle fietsen

Kan de fiets naast een auto van de zaak?

JA! Je kan een fiets leasen naast je lease auto aanschaffen. Hierdoor wordt het voor medewerkers interessanter om een aantal dagen in de week op de fiets naar je werk te gaan. Als je met je eigen auto naar het werk gaat, heb je nog steeds recht op de 0,19 cent kilometervergoeding. 

Voor de werkgever kan het zelfs interessant zijn om een goedkopere lease auto aan te bieden en een lease fiets. 

Einde dienstverband; wat betekent dit voor de lease fiets?

De lease fiets is het eigendom van de werkgever. Als de werknemer uit dienst treed moet de fiets dus teruggegeven worden aan de werkgever. Er is hierin wel een uitzondering. Als de werkgever en de werknemer een overname bedrag afspreken kan de uittredende werknemer de fiets overkopen. Het bedrag moet op zijn minst de restwaarde van dat moment hebben. Het overname bedrag vormt een loonbestanddeel. Hierbij kan de werkgever er voor kiezen om het bestanddeel in de eindheffingsregeling op te nemen en de bijkomende belastingen zelf te betalen.

  • Als werknemer kan je de fiets overkopen

Weg met moeilijke registraties en rare rekenmethodes

Het kabinet heeft deze maatregel vooral in het leven geroepen omdat de drempel voor het zakelijke fiets leasen niet meer zo hoog moet zijn. Eenvoud geeft nu eenmaal kracht. Wie op dit moment een zakelijke fiets least en deze privé gebruikt moet hier namelijk belasting betalen. Dit is eigenlijk niet te controleren en de berekening is heel complex. 

  • Alleen de 7% bijtelling, geen extra belasting

Controle van het privé gebruik van je lease fiets

Voorheen was het controleren op het privé gebruik van de fiets het probleem. Dit kwam door de ingewikkelde,  onoverzichtelijke constructies. Nu de 7% bijtelling wordt gehanteerd voor jouw lease fiets zal de controle minder belangrijk zijn en veel makkelijker.

  • Bijna niet nodig om te controleren

Wie is de eigenaar bij een fiets van de zaak?

Bij een lease fiets van de zaak is de werkgever eigenaar van de fiets. Na de contractperiode kan de werknemer ervoor kiezen om de fiets over te kopen of een nieuwe fiets leasen. 

  • De fiets is eigendom van de werkgever

Een lease fiets en een privé-auto

Voor de dagen dat je nog met je eigen auto naar het werk komt mag je de zakelijke kilometervergoeding van €0,19 cent per kilometer berekenen.

  • Je mag altijd de kilometervergoeding berekenen

De lease fiets van de zaak en btw-teruggave

Bij teruggave van de btw komt het er concreet op neer dat bij de aanschaf van een lease fiets vooraf bij de werkgever afgetrokken mag worden, maar slechts tot het btw-bedrag van de aanschafwaarde van de fiets van 749 euro inclusief btw.

2019-09-19T13:37:09+00:00 20 augustus, 2019|Geen categorie|0 Reacties

Geef een reactie