Vanaf 2025 worden in steeds meer steden in Nederland zero-emissiezones ingevoerd. Dit betekent dat voertuigen die niet aan de emissie-eisen voldoen, niet meer welkom zijn in deze gebieden. Voor ondernemers kan dit een uitdaging lijken. Maar geen zorgen, want er is een praktisch, duurzaam én voordelig alternatief: de elektrische bakfiets. In deze blog leggen we uit wat de zero-emissiezones betekenen en waarom de elektrische bakfiets dé oplossing is.
Zero-emissiezones (ZE-zones) zijn stedelijke gebieden waar alleen voertuigen zonder schadelijke uitstoot, zoals elektrische of waterstofvoertuigen, mogen rijden. Gemeenten wijzen deze zones aan om de uitstoot van fijnstof en CO₂ te verminderen en zo de luchtkwaliteit te verbeteren. De omvang van een ZE-zone omvat minimaal het stadscentrum en eventueel omliggende wijken.
Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeenten zero-emissiezones invoeren. Bestelauto's met een emissieklasse Euro 4 of lager mogen deze zones dan niet meer in. Voor bestelauto's met emissieklasse Euro 5 geldt dit verbod vanaf 1 januari 2027, en voor Euro 6 vanaf 1 januari 2028. Er is een overgangsregeling tot 2030 voor bepaalde voertuigen.
Het is belangrijk om te controleren of uw voertuig aan de emissie-eisen voldoet voordat u een ZE-zone betreedt. U kunt hiervoor de kentekencheck gebruiken. Daarnaast is het raadzaam om bij uw gemeente na te gaan of en wanneer zij een zero-emissiezone invoeren, zodat u tijdig maatregelen kunt nemen, zoals de overstap naar een emissievrij voertuig.
De omtrek van een ZE-zone is minstens het stadscentrum plus eventueel de wijken eromheen. U mag hier met uw bestel- of vrachtauto alleen in als deze geen schadelijke stoffen uitstoot. Bijvoorbeeld met een voertuig op elektriciteit of waterstof. Voor meer informatie, kunt u terecht op de website van de Kamer van Koophandel: KVK - Zero-emissiezones.
Zero-emissiezones (ZE-zones) hebben met name impact op ondernemers die actief zijn in stedelijke gebieden. Voor bedrijven die pakketten bezorgen of producten vervoeren, betekent dit dat hun voertuigen aan strengere eisen moeten voldoen. Het ombouwen of vervangen van een wagenpark naar emissievrije voertuigen, zoals elektrische of waterstofauto's, brengt vaak hoge kosten met zich mee. Daarnaast kan de beperkte actieradius van elektrische voertuigen een uitdaging zijn, vooral in drukke stedelijke gebieden waar efficiëntie cruciaal is.
Voor gezinnen of particulieren is er geen directe impact van de ZE-zones, aangezien deze regelgeving specifiek gericht is op bestel- en vrachtauto's die goederen vervoeren.
Een elektrische bakfiets leasen is een uitstekende keuze voor zowel ondernemers als gezinnen. Het biedt alle voordelen van een bakfiets zonder de hoge aanschafkosten. Hier zijn enkele voordelen van het leasen van een elektrische bakfiets:
Bekijk hier ons aanbod van elektrische cargofietsen!
Voor ondernemers die opereren in stadslogistiek biedt de elektrische bakfiets nog meer voordelen:
Bij Fietslease Holland bieden we verschillende elektrische bakfietsen aan die perfect aansluiten bij jouw behoeften. Met ons flexibele leaseprogramma geniet je van:
Conclusie De invoering van zero-emissiezones klinkt misschien als een uitdaging, maar het biedt ook kansen. De elektrische bakfiets is niet alleen duurzaam, maar ook een praktisch en betaalbaar alternatief. Of je nu ondernemer bent of een gezin hebt, met een elektrische bakfiets ben je voorbereid op de toekomst én draag je bij aan een schonere leefomgeving. Lees meer over de zero-emmissiezones.
Benieuwd naar de mogelijkheden?